De tørrede frø af Salvia hispanica planten er spiselige, og de er gode for dig, også. Bedre kendt som chiafrø, er disse sunde frø blevet anvendt til at behandle en lang række sygdomme og tilstande, herunder hudproblemer, forkølelse og influenza, manglende energi og udholdenhed, insulinresistens og ledbetændelse.
Læsset med fibre og omega-3 fedtsyrer, disse “super frø menes også at være godt for hjertet, og ja, nogle undersøgelser tyder på, at chiafrø kan medvirke til at sænke forhøjet blodtryk og reducere risikoen for hjertesygdomme og slagtilfælde. Desuden er der tegn på, at kimen til Salvia hispanica også kan hjælpe med at forhindre visse former for kræft. Vil du læse mere om disse fordele ved chiafrø kan du gøre det http://chiafroe.dk.
Formålet med denne korte artikel er at sprede mange sundhedsmæssige fordele af chiafrø – baseret på resultaterne af nye videnskabelige undersøgelser, suppleret med historisk viden om de medicinske anvendelser af chiafrø.
Godt for immunforsvaret
Fra de indfødte amerikanere, til den helt anden ende af verdenen; chiafrø var et dagligt syn i kosten til allerede i rigtig gamle dage, for rigtig mange år siden, f.eks. hos aztekerne og mayaerne. Allerede dengang blev de mørkegrå frø betragtes som en super-fødevare med medicinske egenskaber og blev anvendt, blandt andet til at behandle forkølelse og influenza.
I dag ved vi, at chiafrø er fyldt med antioxidanter, som har stærke immun-styrke egenskaber, og som derfor kan hjælpe med at bekæmpe almindelig forkølelse og influenza. Ifølge forskning fra University of the Valley of Guatemala, har chiafrø en bemærkelsesværdig antioxidant ”rating” på 1909, udtrykt som C-vitamin ”Antioxidant Kapacitet” (milligram C-vitamin pr 100 gram). Med denne antioxidant vurdering, er chiafrø langt mere kraftfulde i form af deres ”antioxidant-kapacitet” end for eksempel brombær, mango, frugter, druer eller ananas.
Ernæringsprofilen for chiafrø er bred, og der er mange næringsstoffer og fytokemikalier, som sandsynligvis bidrager til den ekstraordinære antioxidant-profil som chiafrøene har. Disse omfatter C-vitamin, E-vitamin, visse flavonoler (såsom quercetin, myricetin, kaempferol), phenoliske syrer (såsom kaffesyre), og lign. (ikke at forveksle med lignan, som er en phytoestrogen findes i hørfrø). Også zink, er der rigeligt af i de små superfrø, hvilket spiller en rolle i antioxidantforsvarssystem af kroppen, selv om det ikke er en antioxidant i oprindelig forstand. Vil du læse mere om alle fordelene kan du gøre det på https://draxe.com/chia-seeds-benefits-side-effects/.
Skriv et svar