Efterhånden som fysiske jobs bliver overtaget af maskiner og robotter får flere og flere stillesiddende jobs – som regel ved et skrivebord, hvor de sidder bag computerskærmen dagen lang. Faktisk har flere af hinanden uafhængige undersøgelser vist, at danskerne i gennemsnit sidder ned i omkring 10 timer hver dag*.
De mange stillesiddende timer er i sig selv uhensigtsmæssige, fordi det betyder at vi generelt bevæger os mindre end hvad alle retningslinjer siger at vi bør gøre. Det andet problem er, at vi kun sjældent går op i hvordan vi sidder ned – altså i hvilke stillinger og på hvilken type underlag.
At sidde ergonomisk korrekt er en af de ting som ergoterapeuter blandt andet er specialiseret i. På store virksomheder er det fx ikke usædvanligt at der af og til kommer en arbejdsmiljøekspert rundt på gangene for at rådgive både nye og gamle ansatte om hvordan de bør indstille deres kontorstol, skrivebord, tastatur og lignende. Arbejdsmiljøeksperter er normalt uddannede ergoterapeuter og medlem af Ergoterapeutforeningen.
Der er dog også nogle ting som du forholdsvist nemt kan gøre – selv uden at være ekspert på området. En af dem er at købe en pude som er beregnet til at sidde på i længere tid af gangen. Det bedste valg vil for mange være en trykaflastende siddepude som denne:
https://www.livetsomsenior.dk/bloed-pude-med-vandtaet-inkontinens-betraek
Det der adskiller en trykaflastende siddepuder fra almindelige (og billigere) puder er det materiale de er fremstillet i. Det kommer vi ind på senere – først kommer en kort forklaring på pudens effekt.
Hvad betyder ”trykaflastende”?
Når man sidder ned vil trykket mod underlaget ikke være ligeligt fordelt på hele siddefladen. Halebenet vil typisk trykke hårdest ned mod underlaget. Derefter kommer ballerne, og underlårene tager den mindste del af belastningen.
En trykaflastende pude kan også kaldes for en pude med trykfordeling. Den er nemlig konstrueret på en måde der gør, at belastningen bliver fordelt på hele området man sidder på. Det er særligt vigtigt for personer der døjer med siddesår, men i det hele taget kan alle have gavn af den trykaflastende effekt.
Sammenligning af almindeligt skum og viskoelastisk skum
Langt de fleste puder der sælges i Danmark er lavet i helt almindeligt skum. Det er blødt at sidde på, og der skal et ret tykt lag til før det giver nogen synderlig komfort.
Viskoelastisk skum er derimod et materiale, som ved almindelig stuetemperatur er meget fast i det. Desto varmere det er, desto mere smidigt er materialet. Det betyder med andre ord at viskoelastisk skum har den unikke egenskab, at det former sig efter kroppen – i takt med at ens kropsvarme gør puden varmere.
Når man skal undersøge markedet for at finde frem til en trykaflastende pude er der flere ting der kan forvirre:
- For det første, så er det forskelligt hvilken betegnelse den type puder sælges under. Derfor kan du prøve at søge efter nogle forskellige synonymer:
- Trykaflastende pude
- Trykaflastende siddepude
- Ergonomisk siddepude
- For det andet er det forskelligt hvad det anvendte materiale kaldes. I denne artikel har vi omtalt det som viskoelastisk skum, men andre steder kaldes det også ”memory skum” eller ”memory foam”. Det kendes også fra TEMPUR-madrasser.
Det er altså ikke helt ligetil at finde frem til den optimale siddepude. I starten af artiklen henviste vi til en bestemt pude fra LivetSomSenior. Det er en god ”allround”-pude, som langt de fleste vil opleve som værende meget komfortabel at sidde på.
Kilde: http://videnskab.dk/kort-nyt/kontormedarbejdere-sidder-ned-11-timer-om-dagen
Skriv et svar